София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СВЕТОВНАТА БАНКА МИСЛИ КАК ДА СПАСИ НЕК

ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПАЗАРА НА ТОК ЩЕ СЕ ЗАБАВИ

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Световната банка ще прави нов анализ на енергетиката ни, като основен акцент в проучването ще се постави върху НЕК. Също така ще се подготвя модел, по който да се либелизира пазарът на ток. Това съобщи шефът на БЕХ Жаклен Коен при подписване на договор с международната институция.

Банката има шест месеца за да подготви доклад, чиято цена е търговска тайна. Срещу България има наказателна процедура от ЕК заради забавеното освобождаване на пазара. По план правителството иска да започне либерализацията от началото на 2016 г., но най-вероятно сроковете няма да се изпълнят.
Не може да се предвиди, кога ще бъде освободен пазарът по икономическа причина, а именно, че първо трябва да бъде направен анализ за състоянието на енергетиката е заявил Коен.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е споделила, че големият проблем идва от НЕК, която продължава да трупа дефицити.
Новият анализ на Световната банка е втори за последните 3 години. Първият беше изготвен през 2013 г., и тогава беше стигнато до заключението, че ако не се направи реформа, дефицитите ще се увеличават годишно с 800 млн. до 1,1 млрд. лв.
Банката също така посъветва да бъде закрит БЕХ, защото работи непрозрачно и да се помисли за енергийно бедните, защото едва 12% от тях получават подкрепа.