София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Терор разтресе Страсбург

Четирима убити при стрелба на коледен пазар

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Четирима са убити, а 12 други ранени при стрелба на коледния базар в Страсбург. Шестима от пострадалите са в критично състояние.

Атентаторът е ранен при престрелка с полицията, но все още е на свобода, въпреки че по петите му са били около 600 полицаи,  военни части и хеликоптери.

Френските власти разглеждат стрелбата като акт на тероризъм, след като установиха, че стрелецът е 29-годишният Шериф Шекат. Името му фигурира в списък с радикализирани лица. Антитерористичният отдел е започнал разследване.

Заради операцията по издирването на терориста е затворена централната част на Страсбург, спряно е движението на наземния обществен транспорт. Въпреки засилените мерки за сигурност, училищата в града ще бъдат отворени, като родителите ще преценяват дали да пуснат децата си. Министерството на вътрешните работи призова жителите на Страсбург да не излизат навън и да следят инструкциите на властите.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер каза, че стрелецът е бил известен на службите за сигурност, за престъпления, които не са свързани с тероризма. Той е имал присъди във Франция и Германия и е лежал в затвора.

Стрелецът трябвало да бъде арестуван във вторник сутрин по подозрения за участие в обир с опит за убийство. Полицаите обаче не го открили в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати. Всичките му предполагаеми съучастници са задържани

„Степента на тревога за атентат във Франция е повишена. Засилват се охраната и проверките по границите, както и по всички коледни пазари. Ще има и повече патрули в цялата страна", каза френският вътрешен министър.

Депутатите от Европейския парламент, който заседава в Страсбург тази седмица, бяха заключени в сградата. На всички е било наредено да не излизат без заповед от полицията и без придружител от органите на реда. Поетапна евакуация на сградата е започнала в 3.00 часа през нощта.

За стрелбата е уведомен и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Към момента няма данни за пострадали при нападението български граждани.