София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Терористичният ад в Ница - реакцията на света

С хаштаг #PrayForNice изразяваме своята солидарност

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Американският президент Барак Обама пръв нарече нападението в Ница терористична атака, дори преди Оланд да направи подобно изявление. Лидерът на САЩ е предложил на Париж всякакъв вид помощ, която може да се изисква, за да бъдат разследвани атаките и да бъдат наказани виновниците.
Руският премиер Дмитрий Медведев изрази съболезнованията си на близките на жертвите и отбеляза, че "терористите разбират само от сила и тя трябва да се използва."
Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че атаката в Ница показва, че положението със сигурността се влошава. Той отмени предстояща пресконференция, на която трябваше да обяви кандидата за поста на вицепрезидент
Заместник-официалният говорител на генералния секретар на ООН Фархан Хак заяви, че Световната организация "натъжена от това, което се е случило, и страда за загиналите".
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС ще се бори с тероризма "вътре и извън" Общността, добавяйки, че вярва, че атаката е "страхливо и грубо нападение".
Германският канцлер Ангела Меркел, от своя страна, отбеляза, че всички германци са солидарни с французите в борбата срещу тероризма. "Германия е на страната на Франция в борбата срещу тероризма, аз вярвам, че въпреки всички трудности, ние ще спечелим, каза тя.
Френският лидер Франсоа Оланд по-късно информира, че страната ще засили действията в Сирия и Ирак и ще продължи да "да нанася удари по тези, които атакуват земи й."
Френският мюсюлмански съвет осъди нападението и призова в петък всички да се молят "за жертвите на варварското нападение."
Още преди официалните коментари в мрежите се появи хаштаг #PrayForNice, потребителите започнаха кампания за търсене на хора, пострадали при нападението. Жителите на Ница, използвайки хаштаг #PortesOuvertesNice ( "Отворени врати на Ница"), уведомяват всички нуждаещи се от настаняване в резултат на нападенията на Английската алея, готовността си да предоставят подслон.