София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Томислав Дончев се отказа от номинацията за социален министър

Тотю Младенов е вероятният наследник на Калфин

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

"Не бързайте толкова. Ще кажем кой ще бъде министър". Това коментира Бойко Борисов днес, след като стана ясно, че предложеният от ГЕРБ вицепремиер Томислав Дончев е отказал да поеме поста социален министър.
По-рано председателят на ПГ ГЕРБ Цветанов коментира, че не смята, че Дончев не иска да се захване с поста. "Той е човек, който може да бъде натоварен максимално и да работи в интерес на държавата.Това са разговори на база разпределението на функциите и отговорностите, които има към настоящия момент в Министерски съвет, а той има достатъчно големи отговорности, които малко остават незабелязани за обществото, но се реализират от него", каза той.
"В момента, в който имаме яснота и имаме внесено предложение от премиера, тогава да говорим", допълни още Цветанов.
След отказа на Томислав Дончев да поеме поста след оставката на Ивайло Калфин, едно от имената, които се впрягат за тази позиция, е на социалния министър в първия кабинет Тотю Младенов. Цветанов коментира, че и зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова е добър вариант, но за момента не е сред обсъжданите имена.
Окончателното решение за номинацията на новия социален министър трябва да се вземе следващата седмица, а евентуалната кандидатура ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.