София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Въвеждат нови мерки за безопасност на пътниците

Коланите в автобусите стават задължителни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на пътници след тежкия инцидент на магистрала "Тракия", съобщи заместник-министърът на транспорта Ангел Попов за БНТ. ТОй допълни, че всички автобуси ще бъдат задължени да имат колани.

Проучване на сдружението на превозвачите показа, че около 80% от автобусите нямат фабрични колани и ще е много трудно да им бъдат поставени, а в рейсовете, в които има предпазни колани, те рядко се използват, защото никой не го контролира.

Оказва се, че само автобусите, произведени след 2007 година, имат фабрични колани, а това са едва 20% лицензираните автобуси.

Едно от предложенията на транспортното министерство е отговорността за коланите по време на пътуването да е на шофьорите. И сега законът предвижда глоба за превозвача от 50 лв. за всеки пътник без колан, но санкции няма.