Гледай
на живо

Тръмп: Русия трябва да се върне в Г-8

Италианският премиер подкрепи президента на САЩ

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп смята, че Русия отново трябва да бъде приета в Г-8, предаде Блумбърг .

Американският президент също така заяви, че Русия трябва да присъства на срещата на Г-7 , която в момента се провежда в Квебек, Канада .

Тръмп изрази недоволството си от липсата на Русия на масата за преговори и каза, че ще препоръча това да бъде променено.

"Харесва ли ви или не – и това може да бъде политически некоректно да се каже, но ние трябва да контролираме света. Имаме Г7, което беше преди срещата на Г8, с Русия, и тя трябва да се върне, защото Русия ни е  необходима на масата за преговори", каза президентът на САЩ пред журналисти.

В Кремъл вече коментираха думите на Тръмп. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Москва "се фокусира върху други формати".

Г-7 се разшири поради влизането на Русия през 1998 г., но след завръщането на Крим, членовете на клуба отказаха да присъстват на срещата на Г-8 в Сочи. Водещите страни заявиха, че не искат да седнат заедно с Русия, докато Москва не промени външната си политика.

Сега Г-7 включва Германия, Съединените щати, Канада, Япония, Франция, Великобритания и Италия.

Днес премиерът на Италия Джузепе Конте също се обяви в подкрепа на американския лидер Доналд Тръмп и заяви, че Русия трябва да се върне в Г-8. По думите му, това е в интерес на всички.

Миналата седмица един от лидерите на германската "левица", заместник-председателят на Бундестага Сара Уагнкнехт, изрази подкрепата си за завръщането на Русия в Г-8, за да се противопостави на САЩ. В същото време германският канцлер Ангела Меркел и германският външен министър Хайко Маас подчертаха нереалистичния характер на подобен сценарий.