София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Бачковския манастир изнесоха иконата на Света Богородица

Стотици излязоха на традиционното литийно шествие

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Стотици богомолци се събраха в Бачковския манастир за традиционното литийно шествие с иконата на Света Богородица, която според преданията е намерена през 1604 година на 2 км от манастира в местността „Клувията“. Всяка година шествието с иконата излиза от манастирските порти и извървява пътя до мястото, където е намерено изображението на Божията майка.

И тази година както в последните монасите изнасят копие на иконата, тъй като при лошото време има опасност да се повреди оригиналът. Смята се, че осветеното копие има същата чудодейна сила като оригинала. Иконата е помагала на вярващите и свидетелствата за чудесата ѝ са записани в кондиките на манастира.

По време на трудните начални години на турското господство  иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира. За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св.Богородица, образът ѝда бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма.