София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В. Симеонов: Никога вече зелено робство

„Витоша ски“: Строеж на нови лифтове - до 2 години

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Повече съвременно зелено робство България не трябва да допуска.“ Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на днешната инспекция на Драгелевския лифт, която извърши съвместно с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с председателя на Столичния  общински съвет Елен Герджиков.
 
Симеонов определи лифта, който работи в този си вид от 50-те години на миналия век, като най-голямата реликва на Балканския полуостров и очерта конкретните стъпки, които управляващите ще предприемат, за да може той,  най-накрая да бъде ремонтиран.
 
Промяната на лифтовете съоръжения при сегашната нормативна уредба е невъзможна потвърди и министър Димов и направи необичайно сравнение.
В какъв срок обаче е реалистично старият запорожец, както властта определи лифта да се превърне в последен модел мерцедес?
 
Според представител на фирмата „Витоша ски“, която държи съоръженията, на 12-годишното чакане на софиянци и гостите на столицата четирите лифта- Драгалевски, Симеоновски, Романски и Княжевски да бъдат подменени и да заработят безопасно може да се сложи много бързо край, ако държавата има воля за това.
 
Припомняме, че споровете между държавата и зелените текат от години, като обвиненията от страна на природозащитниците са, че  под предлог за  подмяна на съоръжения, се цели застрояване на голяма част от планината и че фирмата „Витоша ски“ целенасочено не ремонтира лифтовете, за да принуди държавата да промени законодателството. Любопитна щриха в спора между двете страни е, че подготвеният от Министерството на регионалното развитие  Нов устройствен план на Витоша, който предизвика недоволството на еколозите, е бил изтеглен от предложителя, като за това не бяха  дадени обяснения. На този етап зелените не са коментирали днешната изява на управляващите.