София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вандалски акт срещу молитвен дом в столицата

Неизвестен мъж изпочупи прозорците на Софийската синагога

пропускане
5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Вандалски акт в центъра на столицата. В 15:00 часа в събота (19 януари) неизвестен мъж разбива с камъни част от прозорците на Софийската синагога.
 
Охранителните камери, поставени пред молитвения дом са заснели  действията на извършителя, като от записа се вижда още, докато той извършва вандалската си проява, никой от минувачите не се намесва да го спре. Това буди допълнително възмущение у служителите на синагогата.
 
Според доц. д-р Александър Оскар-председател на организацията на евреите "Шалом" у нас, оскверняването на храмове е много обезпокоително и не трябва да се пренебрегва, така той коментира случилото се пред "Нова телевизия".
 
За щастие, по време на разбиването на прозорците в сградата не е имало никого и поради тази причина няма пострадали.
 
Извършителят на хулиганска проява не е познат на полицията, като към момента той все още се издирва от органите на реда. Не са ясни и мотивите за тези му действия.