София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВМРО в защита на ромската концепция

Според Ангел Джамбаски тя не противоречи на Конституцията

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В текстовете на предложената от вицепремиера  Красимир Каракаачнов концепция за  интеграция на ромите няма противоречие с Конституцията, това заяви пред "Нова телевизия" евродепутатът и член на ВМРО Ангел Джамбаски.
 
„Предложенията, които правим са точно в духа на Конституцията. Всички граждани имат, както равни права, така и равни задължения. Не може някой да черпи привилегии от факта, че се е родил циганин по етнически произход.  Една част от тези хора са социализирани в обществото и водят съвсем нормален живот, ние не говорим за тях. Говорим за обитателите на гетата и махалите, които системно и последователно отказват да се впишат в българското общество”, поясни евродепутатът.  
 
Джамбаски отрече също в концепцията да има расистки текстове. Терминът "расизъм" в случая бил неприложим, тъй като ромите са от същата раса като нас.
 
Евродепутатът обясни и идеята за ограничаване на раждаемостта, представена също в концепцията. По думите на Джамбаски предложението е свързано с това да ес спрат социалните помощи при раждане на повече от три деца в гетата, а също и да се инвестира в сексуално обучение на ромите и запознаването им с различните методи за предпазване от нежелано забременяване. 
 
В отговор на думите на Джамбаски, жителите от ромския квартал „Кошарник” в Монтана обясниха, че се обиждат от използването на думата „гето”. 
Жител на квартала заяви, че всяка година се празнуват близо 60 бала на завършващи образованието си деца при тях.  Живеещите в „Кошарник” обясниха също, че са съгласни да им се спрат помощите, но искат да имат нормална работа с нормално заплащане.