София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зачестяват телефонните измами във Великотърновско

Жертви отново са пенсионерите

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Зачестяват телефонните измами във Великотърновско. Само за един ден във Велико Търново и Горна Оряховица са направени близо 10 опита за телефонни измами на възрастни хора, които са били неуспешни. 

От полицията призовават след телефонно обаждане от непознат, свързано с искане на пари, незабавно да се сигнализират органите на реда. 

От МВР припомнят, че основните сценарии в последните седмици са обаждания по телефона от двама души, като единият се представя за полицай, който търси съдействие, а другият отправя заплахи. Прилагат се схеми, като "пари за операция на близък", "пари за капаро за закупени климатици или друга техника","пари за освобождаване на колетна пратка". 

Според полицията телефонните измамници са изключително изобретателни и е възможно да приложат нови схеми, затова е важно да не се дават пари след обаждане по телефона, а да се подаде сигнал на телефон 112, или "жертвите" да се свържат незабавно с близките си.