София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаха 6-ма членове на ИДИЛ в Испания, Германия и Великобритания

Разпространявали материали, свързани с групировката

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Правоохранителните органи в Испания, Великобритания и Германия проведоха операция, в рамките на която са били задържани шест души заподозрени в терористична дейност и връзки с организацията „Ислямска държава“.

Четирима души са били задържани в Палма де Майорка, един във Великобритания и още един в Германия, се казва съобщение на испанското вътрешно министерство.

По данни на ведомството, престъпната групировка се е занимавала със създаването и разпространението на аудиовизуални материали, провеждала е тайни срещи, на които внушавали на младите хора радикални ислямистки идеи и ги убеждавали да се насочат към зони на военни конфликти, както и да прославят атентатите на терористи в Европа.

Разследването започнало през 2015 година, когато в интернет била пусната серия видеа за млади хора, живеещи в Испания, които вербуват и убеждават за насочване към Сирия.

Правоохранителните органи установили, че с вербуването се е занимавал имам-салфат, срещу когото се е водило разследване в няколко европейски страни. Той е бил задържан във Великобритания.

Неотдавна проповедникът е пътувал до Палма де Майорка, където се занимавал с вербуване на поддръжници на ИДИЛ. Междувременно проповедникът се занимавал с набиране на финансови средства за бойците в Сирия. Той постоянно сменял местожителството си и се укривал, което забавило задържането му от полицията.

Задържаният в Германия е последовател на имама. Той поддържал контакти с други задържани и участвал в създаването на пропагандни видеа.

Групата в Майорка се занимавала с набирането на радикално настроени поддръжници не само чрез социалните мрежи, но и чрез провеждането на ежедневни срещи.

В разследването са взели участие Европол и Евроюст.