София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Задържаха измамника от Фейсбук

Укривал се е успешно 5 години

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Задържаха  Спас-Александър, мъжът, който успя да измами десетки хора във Facebook, продавайки им невалидни самолетни билети.

"Днес лицето е установено от ГДБОП и е задържано за 24 часа първоначално. До този момент можем да кажем, че лицето Спас Василев е задържан и е отведен в Софийска районна прокуратура и му е повдигнато обвинение за измама. Междувременно две от досъдебните производства вече са пристигнали в Софийска районна прокуратура, където предстои сливане. Спас Василев е привлечен за измама. Днес ГДБОП официално сезираха Софийска районна прокуратура и събраха всички данни, с които доказват, че именно лицето Спас Василев е виновен за тези действия", съобщи говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг на прокуратурата и ГДБОП. Тя потвърди, че Спас Василев се е укривал успешно 5 години и призова гражданите, ако знаят за подобни случаи да подават сигнали.

Оказа се, че Александър Николов е несъществуващ човек,  който жертвите разпознаха като Спас от Кочериново.   Той успя да заблуди стотици изявени личности в България. Повечето от тях се оказаха измамени, други - ужилени с хиляди левове.  Стотици хора с престижни професии смятаха Александър за изявен мъж с десни убеждения, автор на десетки статии и анализи, за някои дори приятел. Профилът на Александър във Фейсбук не е много стар. От 2009-а до 2012-а човекът зад този профил се е наричал Анелия. С началото на протестите сменя името си на Александър и става изключително активен с политическите си коментари. Сред пострадалите от схемата му през 2011-а година е и неговата учителка по музика Радка Тодорова. Тя и още 11 души му дават пари за билети до Милано. Сред тях има и военен прокурор.