София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захариева: Оставаме в ядрената сделка

ЕК подкрепя търговските преговори със САЩ

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Оставаме в ядрената сделка. Пълна подкрепа за Европейската комисия при търговските преговори със САЩ, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БТВ. Тези решения са взети на снощната неофициална среща на лидерите от ЕС в столицата ни.

Външният министър е на мнение, че ако лидерите не бяха постигнали съгласие ще се създаде предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона.

Захариева допълни, че Европа остава в сделката докато Иран продължава да я изпълнява и добави, че до момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката.

Лидерите са останали единни относно търговията в САЩ.

Външният ни министър заяви категорично, че никой не иска търговска война с Щатите".

Преговорната позиция на ЕС към момента била по-силна, обясни Захариева. Позицията на ЕС се подкрепя от всички членки.

Тя добави, че снощи лидерите не са обсъждали Западните Балкани. 

"Всичките европейски държави искат Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да постигат компромис. Как се вземат решенията в ЕС - само на базата на компромиси", категорична е Захариева.

Едва ли днес ще бъде подписано нещо, но очаква сериозен напредък, заяви Захариева преди срещата на лидерите в НДК.

Първият ни дипломат смята, че срещата е историческа и очаква да се говори за нея и след години. Тя обаче не се ангажира с прогнози колко ще са новите членки на ЕС след още 15 години.