София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Захарова: Янукович поиска от Путин руски войски в Украйна

Говорителката на руското външно министерство опроверга Дмитрий Песков

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович е поискал от президента на Русия военна помощ през 2014. Това обяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Така тя опроверга по-раншно изявление на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, който каза, че такова искане не е имало.

Захарова заяви в интервю зя радио „Говори Москва“, че искането не е било писмо, а заявление и самият Янунович никога не е отричал, че го е подписал, но не уточни каква е разликата между писмо и заявление.

Искането на Янукович за влизане на руската армия в Украйна беше един от основните факти, на чиято основа му беше повдигнато обвинение в държавна измяна. По-късно официални представители на Украйна обявиха, че не са могли да открият такова заявление на Янукович, но руският президент Путин потвърди, че при него е постъпило обръщение от украинския му колега, с което той моли въоръжените сили на Русия да бъдат използвани за защита на „живота, свободата и здравето“ на украинските граждани.

Песков обаче досега отричаше това.

Самият Янукович направи няколко противоречащи си изявления по темата.