София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скоро гласуват законопроекта за розопроизводството

В Казанлък закриват Фестивала на розата

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Законопроектът за розопроизводството съвсем скоро влиза в пленарна зала. Това обяви в Казанлък председателят на парламента Цвета Караянчева, цитирана от БТА. Тя подчерта обаче, че законодателят не може да се меси във формирането на цената за изкупуване на розовия цвят.

В момента Комисията по земеделието към НС обсъжда въпросния законопроект.

Караянчева е в Казанлък, където днес е последният ден от Фестивала на розата, а също така 3 юни е и празник на града. На празненствата в града присъства и министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Днес се проведе ритуалът „Розобер и Розоварене“, което е ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните туристи по време на кулминационния неделен ден на празненствата в града. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника и ги приканват да наберат от цветето на боговете – маслодайната казанлъшка роза, да вкусят розово сладко, гюловица и ликьор от рози.

По време на 115-ия Фестивал на Розата в Казанлък над 70 000 гости наблюдаваха празничното традиционно шествие, което е и връхната точка на тържествата, посветени на розата.

В него взеха участие 3000 добровлци от цялата страна.

Празникът на розата се е превърнал в мащабен и колоритен фестивал, който всяка година привлича хиляди туристи в Казанлък.