София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Законът „Пеевски“ влиза в Конституционния съд

Това решиха магистратите от ВКС

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Част от новите спорни  текстове в  Законd за банковата несъстоятелност, известен още като законът „Пеевски“ са изпратени за разглеждане от Конституционния съд. Според Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), която иска обявяването на въпросните текстове за  противоконституционни, е необходимо съдиите от КС да се произнесат по чл. 59, ал. 5  и 6 от закона, които променят правилата за кредиторите на несъстоятелността със задна дата.
 
Решението за отправяне на искането е взето от Общото събрание на Търговската колегия (ОСТК), като от присъстващите 20 върховни съдии „за“ са гласували 14, а 6 са гласували „против“. 
 
 
 
Мнозинството от висшите магистрати  считат, че такава промяна противоречи на  текстове в Конституцията и на основните принципи на правото, според които нормите нямат обратно действие, освен в изключителни случаи, когато важни обстоятелства от обществен интерес не  налагат това.  Една от причините е, че по този начин се накърняват вече придобити права.
 
 
Освен това,  върховните съдии са на мнение, че  чрез обратното действие се създават и два успоредни режима. Единият облекчава, а другият затруднява положението на всяка от страните по делата, с което се създава неравноправно третиране на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова несъстоятелност. Те смятат също, че е нарушено изискването за правова държава в материалноправен смисъл, а именно законодателството да отговаря на принципа на стабилност и предвидимост.