София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Защо атентаторът от Ансбах получи статут на бежанец в България?

Германските власти отказват да издадат документ на терориста

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Атентаторът от германския град Ансбах все още не е бил радикализиран по време на престоя си на територията на България, заяви ръководителят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.
В отговор на запитване на германските си колеги българските власти потвърдиха, че екстремистът е бил в страната за периода от есента на 2013 г. до средата на 2014 г., като през декември 2013 година официално му е предоставено убежище в София.
Първанова посочи, че няма данни за това как терористът е попаднал на територията на България, за престоя му е станало ясно, едва след като е получил статут на бежанец.
По това време, мъжът не е бил радикализиран и не е представлявал заплаха за нашата страна, заяви Първанова, отбелязвайки, че Националната агенция за сигурност провежда разговор с всеки човек, кандидатстващ за статут на бежанец, и в случай на потенциална заплаха, страната отказва да предостави убежище.
След получаване на статут на бежанец, той е напуснал страната.
В нощта на 25 юли в баварския град Ансбах избухна експлозия в близост до мястото на провеждане на музикален фестивал, на който са писъствали около 2500 души. Взривът уби своя инициатор - 27-годишен жител на Сирия, на когото е бил отказан статут на бежанец в Германия. Терористичната група "Ислямска държава" не е поела отговорност за нападението.