София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затворени са всички пътища във Варненска област

От сряда се очаква слънце и леко затопляне

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всички пътища във Варненска област са напълно затворени за движение на моторни превозни средства. По-рано беше затворена и магистрала „Тракия“ и цялата третокласна мрежа в Бургаска област.

Силният снеговалеж в Източна България става причина за затваряне на множество пътища, тъй като пътните служби и наетите фирми за почистване не успяват да се справят със снеговете.

По данни на министърката на енергетиката в оставка 32 населени места и 13 190 абонати са без електрическо захранване. Теменужка Петкова посочи, че през деня на 10 януари не е имало селища без ток, но разразилата се буря в Бургаско е усложнила обстановката. 

Според нея 75 екипа на EVN работят на място и са дали уверение, че до три часа аварията ще бъде отстранена. Съществува риск за скъсване на нови електропроводи, посочи министърката.

През нощта срещу сряда се очаква свеговалежите да продължат.

Минимални температури между минус 13° и минус 8°, по крайбрежието на морето по-високи – между минус 5° и минус 1°.

През деня в сряда се очаква валежите постепенно да спират, най-напред в южните части на страната.

В четвъртък в повечето райони ще духа предимно умерен запад-северозападен вятър. Ще преобладава слънчево време. Сутрешните температури ще са ниски, дневните в много райони ще са малко над нулата, все още отрицателни – на места в Източна България.

През нощта срещу петък вятърът ще се ориентира от югозапад и сутрешните температури ще са по-високи. През деня, с южния вятър, ще се затопли още, вече и в Източна България. Ще има и слънчеви часове, но от северозапад облачността ще се увеличава и привечер в северозападните райони е възможно да превали дъжд, в планините – сняг.

В събота през страната ще премине студен атмосферен фронт. С усилване на вятъра от северозапад ще застудява. На места ще превали сняг, в равнинната част от страната временно - дъжд, който с новото понижение на температурите ще преминава в сняг.