София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затворнически бунт доведе до 7 жертви

Инцидентът е станал в затвор в Южна Каролина

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Седем затворници в затвор в Южна Каролина бяха убити. Затворниците, въоръжени с домашни ножове, се били повече от седем часа в затвор с максимална сигурност, оставяйки седем жертви в най-лошия затворнически бунт в САЩ през последния четвърт век, съобщиха официални лица. Един затворник, станал свидетел на насилието, заяви пред Associated Press, че телата са били "буквално подредени един върху друг".

Най-малко 17 затворници са сериозно ранени, тъй като затворниците се били непрекъснато, преди властите да си възвърнат контрола над институцията,  заяви говорителят на затвора в Южна Каролина Джеф Тайлън.

Длъжностните лица не казаха веднага какво предизвика насилието в затвора, в което се помещават някои от най-опасните престъпници в САЩ.

Затворникът, който е видял размирицата, размени съобщения с АП при условие, че е анонимно, защото не му е позволено да има мобилен телефон и се страхува от възмездие от други затворници.

Той не разказа какво е предизвикало бунта, но каза, че повечето от затворниците са свързани с банди и той видял, че няколко нападатели се подигравали с един съперник член на групата, който бил тежко ранен.

"Току-що видях трима мъртви на тротоара пред моето помещение. Един човек е все още е жив, но едва дишащ“, каза затворникът за АП.

Той разказа, че много ключалки на килиите вече са били счупени преди размириците и че той и другите затворници обикалят свободно. Часове след началото на насилието, нито един настойник или медицински персонал не помогнал на ранените и умиращите.

"Отне повече от два часа, но не са изпратени командири на това звено и никой медицински персонал не се е опитал да окаже никаква помощ", пише той и допълва: „Те просто седнаха в контролния център“

Охраната на затворниците в Южна Каролина не е въоръжена, така че докато служителите са застрашени, те обикновено се затварят, когато има враждебно въстание и чакат специален екип от държавни полицаи да пристигнат, за да се опитат да спрат бунта.

Повечето от убитите затворници са намушкани с домашни ножове. Убитите са били в затвора в продължение на 10 години, а престъпленията им варирали от убийство до кражба с взлом за трафик на кокаин. Най-младият е на 28 години, а най-старият е 44-годишен.