Гастероентероколити върлуват сред туристите по морето. Те са причинени най-често от летни вирусни ифекции, вследствие от развалените храни, който се продават по морето, обясни д-р Вергиния Цанова от РЗИ – Бургас .
Най-често симптомите протичат за 24 часа, с обща отпадналост, гадене, повръщане, температура, диария, като често засегнати са малки деца в кърмаческа възраст и възрастни пациенти. Други фактори, освен храната са: лошата лична хигиена, контактите с вече болни,а в много редки случаи и пиенето на вода от нерегламентирани източници.
По-тежките случаи обаче протичат за повече време, като могат да доведат до обезводняване на организма, много висока температура и тогава е нужно болнично лечение.
Най-опасни през лятото за храните, които съдържат яйчени продукти, тези с мляко и малотрайните колбаси, предопреждава д-р Цанова.
В Морската градина на Бургас на всяка крачка по пътя към плажа се предлагат редица храни, които не се държат в хладилни помещения. Поради тази причина през миналата седмица контролните органи направиха близо 600 проверки по морето. Спрени от продажба са близо 400 кг продукти, а 8 обекта във Варна, са били затворени.
Най-често нарушенията са свързани с лоша хигиена, изтекъл срок на годност и неправилно съхранение на храните. Цанова обаче успокои, че плажовете ни са чисти.