София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Астън Вила спечели мача за 170 милиона и се завърна в Премиър лийг

Осем минути преди края Мартин Уагхорн намали, но това се оказа недостатъчно за "овните"

5 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

Астън Вила се завърна в Премиър лийг след три сезона във второто ниво на английския футбол, след като победи с 2:1 Дарби Каунти във финалния плейоф в Чемпиъншип. Ануар Ел Гази (44') и Джон Макгин (59') се разписаха на "Уембли", носейки заслужена победа на бирмингамци. Осем минути преди края Мартин Уагхорн намали, но това се оказа недостатъчно за "овните". Успехът ще донесе и сериозни приходи на клуба. От доста време този двубой е определян като най-скъпия в света на спорта, като през този сезон потенциалните дивиденти за победителя се изчисляват на 170 милиона паунда. Според финансовите експерти на "Делойт" сумата ще набъбне до над 300 милиона, ако клубът, който сега спечели промоция, не изпадне в Чемпиъншип след първия си сезон в елита.Двубоят бе изгледан на живо от близо 86 000 зрители, които създадоха страхотна атмосфера.
Мениджърът на бирмингамци Дийн Смит беше направил една промяна в сравнение с реванша с Уест Бромич от полуфиналната фаза на плейофите. Алберт Адома започна вместо Андре Грийн. Франк Лампард пък бе предприел две принудителни корекции в своя състав. Ашли Коул замени наказания Скот Малоун, докато Том Хъдълстоун влезе на мястото на контузения Дуейн Холмс.
Астън Вила започна по-активно двубоя, като в седмата минута Грийлиш получи пространство и напредна, но стреля доста неточно. Постепенно Дарби се поуспокои и започна да владее повече топката. Точно в такъв период обаче бормингамци създадоха първата си чиста възможност преди почивката. В 32-рата минута Тами Ейбрахам получи пред наказателното поле на "овните", обърна се много добре и стреля към далечния ъгъл, но топката премина на сантиметри над напречната греда.
Дарби опита да отговори с удар на Маунт от около 25 метра, който попадна право в ръцете на Стиър. Това бе и първият точен изстрел в мача. Той бе регистриран в 36-ата минута.
Вила нанесе своя удар в самия край на първото полувреме. Ашли Коул бе оголил своята зона, което даде шанс на Хурихейн да намери Адома отдясно. Той върна към Ел Мохамади, който центрира много добре към далечната греда, където Ел Гази се хвърли на плонж и засече с рамото си - 1:0.
Астън Вила започна по-добре и втората част и в 59-ата минута стигна до втори гол. Огромна вина за него имаше стражът на Дарби Кевин Роос, който тръгна да лови топката с ръце след удар на Ел Гази, след който се получи и рикошет. Вратарят обаче изпусна кълбото и то рикошира в главата на Макгин и влезе в мрежата за 2:0.
Последваха пропуски на Грилийш и Ел Гази. В 71-вата минута най-сетне и "овните" създадоха нещо интересно в предни позиции. Богъл проби отдясно, преодоля Ел Гази и стреля от малък ъгъл, но от външната страна на мрежата. Малко след това Лоурънс и Маунт направиха добро двойно, но ударът на последния премина встрани.
В 76-ата минута шут на Мариот също премина на сантиметри от далечната греда. Минута след това Грийлиш проби много добре, но вместо да стреля, той потърси пас, който беше пресечен. Така Вила пропусна страхотна възможност за трети гол.
В 82-рата минута се получи страхотно разбъркване в наказателното поле на бирмингамци. Мингс добре блокира Уагхорн, но след това топката стигна до Жозевфзоон, който центрира към далечната греда. Богъл свали с глава, а Мариот стреля отблизо. След това Уагхорн също леко я отклони - 2:1.
Дарби опита натиск до края, но дори 7-минутното продължение не стигна на "овните" за втори гол. Това означава, че за 12-и пореден сезон отборът ще играе в Чемпиъншип.