София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Байер продължи серията, съкруши Рома на ''Олимпико'' и е близо до финала

Реваншът в Леверкузен е след седмица - в четвъртък, 9 май

14 дниФутбол 22 Симеон Кисьов

Байер Леверкузен спечели с 2:0 гостуването си на Рома в първия полуфинален мач между двата отбора в Лига Европа. Флориан Вирц даде аванс на "аспирините" в 28-ата минута, когато получи пас от Алехандро Грималдо, който се възползва от грешка на Рик Карсдорп, за да му отнеме топката. В 73-ата минута Роберт Андрих вкара гол от над 20 метра, завършвайки много добра атака, която включваше Грималдо, Фримпонг и Станишич.

По този начин „аспирините“ удължиха невероятната си серия без загуба на 47 поредни мача във всички турнири и са съвсем близо до място на финала в Лига Европа, но за да се класират за двубоя на Дъблин, Ирландия, ще трябва да се справят добре и на реванша с Рома, който е в четвъртък, 9 май.

Мачът на "Стадио Олимпико" започна на високи обороти и двата отбора не губиха време да се проучват, а веднага се хвърлиха в атаки. В първите 10 минути гостите от Леверкузен бяха по-активни, като удар на Гранит Джака от границата на наказателното поле бе блокиран от защитник в 8-ата минута.

Последваха по-силни минути за домакините, които в 21-ата минута удариха греда. След центриране от ъглов удар на Пауло Дибала, Леандро Паредес овладя топката вдясно от вратата и центрира към вратарското поле, откъдето Ромелу Лукаку стреля с глава, но топката разтресе напречната греда на Матей Коварж.

Байер Леверкузен отговори с удар на Жереми Фримпонг, който се включи по десния фланг, но стреля покрай вратата.

Тимът на Чаби Алонсо издебна своя момент в 28-ата минута, когато се възползва от грешка, за да вкара гол. Рик Карсдорп сбърка с опита да върне една топка току на границата на наказателното поле, като я подари на Алехандро Грималдо. Той нахлу в наказателното поле и пусна топката към центъра, където бе Флориан Вирц и фронтално срещу вратата нямаше как да сгреши - 1:0 за Байер Леверкузен!

"Аспирините" имаха златен шанс да удвоят в 31-ата минута, когато Фримпонг подаде към Вирц и той шутира. Миле Свилар първоначално изпусна топката, но успя да я улови преди футболист на гостите да опита добавка.

Мачът продължи на високо темпо, като и Рома, и Байер Леверкузен не спираха да атакуват. В добавеното време на първата част "аспирините" създадоха хаос в наказателното поле на "вълците", но двата удара, които бяха отправени от Грималдо и Фримпонг, бяха блокирани.

Повече голове обаче, така и не бяха вкарани и Байер се оттегли на полувреме само с гол аванс.

Второто полувреме започна със страхотен шанс за гостите, при който Пиеро Инкапие стреля с глава, засичайки центриране от ъглов удар на Грималдо, но отблизо не уцели вратата.

В 56-ата минута Дибала центрира от корнер, намирайки Браян Кристанте в наказателното поле, но халфът не уцели вратата.

Хората на Чаби Алонсо след това взеха инициативата в свои ръце и тръгнаха в атака.

Опитите им да преодолеят Свилар се увенчаха с успех в 73-ата минута. Грималдо достигна до една дълга топка в наказателното поле. Тъй като нямаше как да стреля той върна назад към Фримпонг, а той върна още по-назад за Йосип Станишич. Станишич видя заелия добра позиция още по-назад от него Роберт Андрих и му върна топката. Германският национал си нагласи топката и с удар от над 20 метра прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата на Рома - 2:0 за гостите!

Рома имаше страхотен шанс да върне едно попадение в 84-ата минута, когато Лоренцо Пелегрини изведе Сардар Азмун между защитниците на "аспирините", но ударът на иранеца бе твърде слаб и не затрудни вратаря Коварж.

До края на мача тимът на Даниеле Де Роси опита стихиен натиск по посока вратата на германците, но Байер Леверкузен не допусна гол, въпреки че в самия край на двубоя Тами Ейбрахам пропусна да вкара от 3 метра и така намали многократно шансовете на Рома да спечелят борбата за финала.

Реваншът в Леверкузен е след седмица - в четвъртък, 9 май.