София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Божинов подписа с 14-ия си клуб и обяви: Дано остана възможно най-дълго

Можем само да му пожелаем успех

6 годиниФутбол 3 Телевизия Евроком

Българският нападател Валери Божинов официално вече е играч на хърватския шампион и носител на купата - Риека. Бившият национал на България парафира с отбора, воден от Маташ Кек, до края на сезона с опция за още три години. Навършващият след няколко дни 32 години футболист прекара една седмица с тима на зимния му лагер в Португалия. Ръководството на хърватите е останало доволно от физическото състояние и професионалното отношения на Божинов, като взе решение да парафира договор с него. Нападателят ще играе с №10, като се очаква да дебютира през уикенда срещу Истра 1961 в първия мач от пролетния дял на местното първенство. 

Хърватският шампион е професионален клуб №14 в кариерата на Валери Божинов, а също така българинът ще играе в осма държава. Голаджията се е разписвал в рекордните за роден футболист 13 различни клуба - Лече, Фиорентина, Ювентус,Манчестър Сити, Парма, Спортинг (Лисабон), Верона, Виченца, Левски, Тернана,Партизан, Мейджоу Хака и Лозана, като е играл в седем различни държави - Италия, Англия, Португалия, България, Сърбия, Китай и Швейцария. Валери Божинов разтрогна с Лозана на 4 октомври миналата година, като последните месеци се готвеше индивидуално в Белград.

 "Много съм щастлив, че ще играя за Риека и при такъв доказан специалист, какъвто е Маташ Кек. Това е един много сериозен отбор, който неслучайно е шампион и носител на Купата на Хърватия, след като наруши тоталната доминация на Динамо (Загреб). Благодаря много на президента Дамир Мишкович, както и на треньора Кек, които повярваха в мен и ми дадоха шанс да играя за Риека. Прекарах десет дни с тима и съм много приятно изненадан от високото ниво на работа на всички нива в клуба. Желанието ми е да помогна на отбора през пролетта, за да завършим сезона подобаващо. Изоставаме в първенството, но сме на крачка от финал за Купата. Няма да е лесно срещу Динамо, но сме мотивирани да донесем радост на феновете. Предвид това, че не бях в Европа и после пропуснах последните няколко месеца, все още не съм в оптимална форма, но с треньорите работим, за да се доближа до нея възможно най-бързо. Говорих с Кек, който може да ме използва на върха на атаката и зад нападателя. Иска от мен да покажа професионализъм и да помогна максимално на момчетата, тъй като съм най-възрастен и най-опитен в отбора. Това е моят 14-и клуб, но се надявам да остана възможно най-дълго. "