София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Наши и украински митрополити ще отслужат литургия във Вселенската патриаршия

Вартоломей беше домакин на вечеря за българските и украинските йерарси в Константинопол

18 дниОбщество 22 Васил Василев

В Цариград е делегация от български архиереи. Митрополити от Българската патриаршия са на посещение във Вселенската патриаршия и са предвидени срещи с патриарх Вартоломей.

Според orthodoxtimes.com във Фанар присъстват и митрополити от Православната църква на Украйна, ръководени от митрополит Епифаний. Очаква се и двете групи архиереи да отслужат Божествената литургия в патриаршеския храм. Това събитие е особено значимо, тъй като Българската патриаршия все още не е признала официално Автокефалната православна църква на Украйна. Заслужава да се отбележи, че Киевският и на цяла Украйна митрополит Епифаний присъства на опелото на покойния Български патриарх Неофит.

Предстоящото литургично съслужение бележи изключително важно събитие, особено като се има предвид, че Светият синод на Българската патриаршия трябва да избере нов патриарх в края на юни. Освен това, в събота вечерта, Вселенският патриарх бе домакин на вечеря за българските и украинските йерарси в Константинопол, като допълнително подчертава значението на тези събития и взаимодействия.