София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Борусия (Дортмунд) на финал

35-годишният Матс Хумелс герой за "жълто-черните" в Париж, домакините счупиха гредите

12 дниФутбол 118 Симеон Кисьов

Борусия (Дортмунд) се класира на финала на Шампионската лига, след като спечели с 1:0 и на реванша с ПСЖ. Ветеранът Матс Хумелс се превърна в герой за тима на Един Терзич при гостуването на "Парк де Пренс". 35-годишният защинитник се разписа с глава в 50-ата минута.

"Жълто-черните" спечелиха първия мач в Германия с 1:0 с гол на Никлас Фюлкруг, който и тази вечер е на върха на атаката. Голямата звезда Килиан Мбапе пък поведе домакините към така жадувания обрат. Луис Енрике заложи на Гонсало Рамош на върха на нападението. Мбапе атакува по лявото крило.

В началните минути играта беше равностойна. В 11-ата минута Лукас Бералдо блокира удар на Карим Адейеми, който реши да стреля от дистанция. Малко след това ситуация имаше и пред вратата на Борусия. Гонсало Рамош опита изненадващ удар, но топката прелетя встрани от целта. В 19-ата минута десният бек Юлиан Риерсон също пробва мерника си, стреляйки в аут.

В средата на полувремето изстрел на Витиня прелетя над напречната греда. В 31-ата минута Дембеле шутира неточно. Мбапе имаше шанс да открие резултата след добра комбинация на ПСЖ отляво, но не се възползва. В 35-ата минута играчите на Един Терзич организираха отлична контраатака, която за малко да завърши с гол. Карим Адейеми нахлу опасно в наказателното поле на домакините, финтира Маркиньос и стреля, но Джанлуиджи Донарума спаси с вещина и запази нулевото равенство.

В 41-ата минута Мбапе преодоля двама в жълто и центрира, но Грегор Кобел се намеси и пресече паса.

В края на полувремето футболистите на Луис Енрике имаха нова възможност. Силен изстрел на Фабиан Руис се отклони от Нико Шлотербек и топката застрашително се насочи към вратата на гостите, но излезе в корнер, а след изпълнението му не последва нова опасност пред стража на Борусия.

В началото на втората част ПСЖ пропусна да поведе. В 47-ата минута Уорън Заир-Емери нацели отблизо лявата греда на вратата на Кобел. В ответната атака Борусия спечели ъглов удар, а бранителите на домакините изпуснаха Матс Хумелс, който се извиси в наказателното поле и с глава откри резултата - 0:1. Това попадение рязко наклони везните в полза на германския състав, който вече се виждаше на финала.

Терзич пусна в игра Марко Ройс, а терена напусна Адейеми. Борусия се прибра в половината си и дебнеше за свободни пространства. В 60-ата минута Витиня напредна и подаде на Рамош, но той стреля над вратата. В 61-ата минута Нуно Мендеш изстреля истински снаряд извън пеналта, но още веднъж гредата спаси Борусия. Първите смени на Луис Енрике бяха Брадли Баркола и Марко Асенсио за Гонсало Рамош и Фабиан Руис. В 64-ата минута Хумелс направи нарушение на границата на наказателното поле срещу Дембеле. Домакините помислиха, че ще получат дузпа, но Даниеле Орсато назначи пряк свободен удар. С неговото изпълнение се нагърби Асенсио, но топката не мина през стената.

Мбапе се активизира, но негов удар в 74-ата минута излезе в аут, а времето все повече притискаше парижани. Дембеле видимо се изнерви и получи жълт картон за грубо нарушение срещу Маатсен до тъчлинията. Луис Енрике прибегна до още една смяна, като вкара в игра Канг-Ин Лий на мястото на Заир-Емери. В 77-ата минута Хумелс още веднъж прати топката във вратата на ПСЖ, но този път попадението му беше отменено заради засада.

Борусия заигра с трима централни бранители след влизането на Никлас Зюле на мястото на Санчо. Пари Сен Жермен изцяло пренесе действията в половината на гостите, но те не бяха притеснени. В 81-ата минута Мбапе шутира от малък ъгъл, но Кобел изби в корнер. В 83-ата Маркиньос стреля на сантиметри от целта след центриране на Канг-Ин Лий. Малко след това неуверена намеса на вратаря на Борусия създаде напрежение в наказателното поле и топката стигна до Мбапе, но той уцели напречната греда. В 88-ата минута мощен шут на Витиня също разтресе гредата.

Орсато назначи 4 минути добавено време, в първата от които Мбапе сякаше беше задържан от Шлотербек в наказателното поле, но реферът прецени, че контактът е бил минимален и не даде дузпа.