София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Отрязаха мераците на Лудогорец, Левски и ЦСКА

Искаме да се спазва стриктно критериите по лицензирането, настоя Георги Караманджуков

11 дниФутбол 192 Симеон Кисьов

Спортният директор на Лудогорец Георги Караманджуков говори след срещата в базата на БФС в "Бояна". Toй обясни, че пет клуба са поискали да бъдат намалени отборите в елита, но предложението не е било прието. Обединени по тази тема са Лудогорец, ЦСКА, Левски, ЦСКА 1948 и Ботев (Пловдив). Както вече стана ясно, на продължилата 3 часа среща беше решено Еfbet Лига да остане с 16 отбора. Вместо досегашната първа шестица, ще има топ 4 в шампионски плейоф с по два мача между отборите. Втората четворка се запазва и от нея ще бъде излъчен участник в бараж за Лигата на конференциите.

"Срещата продължи три часа и беше ползотворна. Имаше още неща, които да си кажем. Нормално е да се чуят всички клубове. Всеки си каза гледната точка. Ние и още четири клуба бяхме за намаляване на Първа лига. Не се прие. Засега остава в този формат. Лудогорец иска да се спазва стриктно критериите по лицензиране. Ако това се спазва, Еfbet Лига ще се намали от само себе си - ако не се правят компромиси. Ходим на стадиони, които не отговарят на изискванията. Преотстъпваме юноши на клубове, които четири месеца не им плащат заплати", коментира Караманджуков.

"Има позитивен заряд с идването на новия президент. Дано всеки да се съсредоточи в работата в клубовете. По-големите да помагаме на по-малките и скоро да видим националния отбор на голям форум“, продължи шефът на Лудогорец.

„Първите години в Лудогорец имаше много българи. Неслучайно сега удължихме договора на Спас Делев, Тодор Неделев, Георги Терзиев и Ивайло Чочев са при нас. Искаме да вдигаме нивото. Опитваме се. Съжалявам за контузията на Антон Недялков. Беше надежден наш състезател. Постоянно влагаме в академията. Обучаваме треньорите, пращаме ги в чужбина. Не жалим средства. Може би вече манталитетът. По-лесни са таблетите и други неща. Мисля, че няма да помогне рестриктивна мярка в клубовете. Имаше предложение да има праг на минималната заплата на чужденец. Приемам го, защото когато взимаш чужденец значи е добър и му даваш голяма заплата. Има отбори с 12-13 чужденци, но не са си вдигнали нивото", обясни Караманджуков.

"ЦСКА, Левски, ЦСКА 1948, Ботев (Пловдив) и ние бяхме за намаляване на Еfbet Лига. Само по спортен принцип. Не може да стане за следващия сезон", добави той.

"За тв правата - не сме най-голямата държава по население. Трябва всички клубове да вдигнем качеството на продукта. Във всяко едно нещо. Не само нивото на отборите, но и базите. Трябва всичко да е нормално за феновете. Така ще се вдигне интересът. Пожелавам си през новото първенство да говорим повече за други неща", каза Караманджуков.