София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Световен ден на книгата и авторското право

ЮНЕСКО се стреми да насърчи четенето

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е честван за първи път през 1995 г.

Датата 23 април не е избрана случайно - на този ден през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир,  Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Вероятно идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви гръцката столица Атина за Световна столица на книгата за 2018 г.