София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

7000 ДУШИ ОТ БИВШИ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ В РЕДИЦИТЕ НА ИД

ИД РАЗПОЛАГА С ОКОЛО 80 000 БОЙЦИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Близо 7000 души от бивши съветски републики се сражават в редиците на терористичната групировка „Ислямска държава“. Това заяви заместник-директорът на руската федерална служба за сигурност Евгений Сисоев. По думите му, към средата на 2015 година джихадистите разполагат с около 80 000 бойци, от които 50 хиляди в Сирия и 30 хиляди в Ирак.
Такава внушителна бройка е сравнима с числеността на армиите на някои държави. Сисоев добави, че от страните в постсъветското пространство, включително и Русия, в редиците на организацията са постъпили близо 7 хиляди души. Той припомни, че „Ислямска държава“ е бързо разрастваща се организация, успяла да измести дори Ал Кайда.
Руският представител констатира още, че подкрепата на редица чуждестранни държави за ислямските групировки в Сирия, целящи да свалят правителството на Башар Асад, съществено е отслабило Дамаск и е дало основание за появата на ИД на сирийска територия.