София 24 °C
Велико Търново 27 °C
Пловдив 29 °C
Варна 30 °C
Бургас 29 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бившият министър-председател на Франция влиза в затвора

Франсоа Фийон беше осъден на две години затвор и още три години - условно

Бившият министър-председател на Франция влиза в затвора

Франсоа Фийон беше осъден на две години затвор и още три години - условно

2 сПравосъдие 3661 Боряна Райчева


Бившият кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон беше осъден на две години затвор и още три години - условно. Това решение взе съдът в Париж в понеделник, 29 юни. Освен това Фийон е длъжен да плати глоба от 375 хиляди евро. Съпругата на бившия премиер Пенелопе беше осъдена на три години изпитателен срок и глоба в същия размер.

Съдът прие Фийон за виновен за плащането на възнаграждение от публични средства за съпругата и децата си за работа, която те не са изпълнявали.

Според разследването Пенелопе Фийон, фиктивно наета като служител на парламента, е получила около 800 хиляди евро за няколко години. Тя твърди, че всъщност е изпълнявала редица задължения, но го е извършвала дистанционно, тъй като е отгледала пет деца, пише агенция АП. Съпрузите възнамеряват да обжалват решението.

Франсоа Фийон ръководеше френското правителство от 2007 г. до 2012 г. През 2017 г. той се отказа от политиката, след като загуби президентските избори. Разследването за измамното наемане на съпругата му започна три месеца преди вота. В резултат на това Фийон зае трето място по брой гласове, а Еманюел Макрон беше избран за президент.