София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ислямска държава пое отговорност за атаката в Шри Ланка

При атентата загинаха над 300 души

14:21 ч. 23.04.2019 г.Общество 9

"Ислямска държава" пое отговорност за опустошителните бомбени атентати в Шри Ланка, които убиха над 300 души на Великден и раниха над 500. Американските разузнавателни източници информират, че атаките съдържат някои от отличителните белези на терористичната групировка.
Американските и индийските разузнавателни организации са предупредили Шри Ланка за предстоящите атаки. Това съобщи министърът на здравеопазването и едновременно с това представител на правителството на страната Раджит Сенаратне.
Според него на 4 април първото предупреждение е получено от специалните служби. Пет дни по-късно е бил изпратен подробен доклад до органа за сигурност на правителството, който е включвал не само името на екстремистката група, но и конкретните имена на заподозрените.
Чуждестранните разузнавателни агенции многократно са повтаряли предупрежденията си. Последното било направено десет минути преди първата експлозия в Коломбо в неделя, 21 април.
Общо осем експлозии са настъпили в Шри Ланка. По последни данни загинаха над 320 души, повече от 450 бяха ранени. Сред загиналите - 35 чужденци.
На следващия ден, 22 април, се случва нова експлозия в столицата на Шри Ланка Коломбо: бомба избухва в микробус, паркиран пред една от църквите в града.