София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Иван Демерджиев: Границата се преминава срещу 50 евро или стреляме на месо?

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, заяви той

18 сПолитика 543 Николай Парашкевов

"Това е много интересно, защото инцидентът се случи на 3 октомври. Българо-турска комисия излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия, а този репортаж се появява точно в навечерието на решението за Шенген. Този репортаж е в рязко противоречие с коментара на г-н Рюте, че българската граница се преминава евентуално срещу 50 евро. Много е интересно коя теза е вярна. Дали българската граница се преминава срещу 50 евро или някой не може да я премине осем пъти, а ние едва ли не стреляме на месо ", това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ по повод репортажа излъчен по "Скай Нюз", в който се твърди, че млад сириец е прострелян на границата, в опит да навлезе у нас.

"Българската граница не се преминава за 50 евро, а това много добре го знаят европейските политици. Констатациите на комисията са, че България се е справила много добре при първата проверка и още по-добре при втората проверка, направена след месец. Комисията е категорична, че спазваме Шенгенското законодателство, а охраната на границата ни е на много добро ниво", продължи силовият министър.

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул на наша територия", заяви Демерджиев.