София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Иван Демерджиев: Границата се преминава срещу 50 евро или стреляме на месо?

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, заяви той

2 годиниПолитика 5 Николай Парашкевов

"Това е много интересно, защото инцидентът се случи на 3 октомври. Българо-турска комисия излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия, а този репортаж се появява точно в навечерието на решението за Шенген. Този репортаж е в рязко противоречие с коментара на г-н Рюте, че българската граница се преминава евентуално срещу 50 евро. Много е интересно коя теза е вярна. Дали българската граница се преминава срещу 50 евро или някой не може да я премине осем пъти, а ние едва ли не стреляме на месо ", това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ по повод репортажа излъчен по "Скай Нюз", в който се твърди, че млад сириец е прострелян на границата, в опит да навлезе у нас.

"Българската граница не се преминава за 50 евро, а това много добре го знаят европейските политици. Констатациите на комисията са, че България се е справила много добре при първата проверка и още по-добре при втората проверка, направена след месец. Комисията е категорична, че спазваме Шенгенското законодателство, а охраната на границата ни е на много добро ниво", продължи силовият министър.

Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул на наша територия", заяви Демерджиев.