София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Светът изостава в надпреварата с климата

ООН публикува доклад

Светът изостава в надпреварата с климата

ООН публикува доклад

8 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


Доклад на ООН, публикуван в неделя, показва, че светът изостава много в надпреварата за предотвратяване на климатичната катастрофа. Причината е петгодишният период, който завършва 2019 г., като най-горещият досега.

Докладът е публикуван преди голяма среща на лидерите на ООН по въпросите на климата в понеделник. Генералният секретар Антониу Гутериш настоява държавите да поставят за цел намаляването на парниковите газове. На срещата ще присъстват повече от 60 световни лидери.

Докладът „подчертава спешната необходимост от разработването на конкретни действия, които да спрат глобалното затопляне и най-лошите последици от изменението на климата“.

Средната глобална температура между 2015-2019 г. е на път да бъде най-горещата от всеки петгодишен период. През 1850г. е започнато водене на записки по климата. Така е установено, че последните четири години са най-горещите в историята от тогава.

Гутериш заяви, че миналата седмица светът "губи състезанието" по изменението на климата и последният доклад посочва стойностите, в който разликата между необходимото и случващото се различават.

Вместо да пада, въглеродният диоксид нараства с два процента през 2018 г. Въпреки това, все още няма признак за достигане пикови емисии.