София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сасоли: Демокрацията и свободата са съвместими

Представиха изложба в Брюксел за 140-ата годишнина от Учредителното събрание

Сасоли: Демокрацията и свободата са съвместими

Представиха изложба в Брюксел за 140-ата годишнина от Учредителното събрание

8 месецаПолитика 4 Боряна Райчева


"Европейците трябва да покажем, че демокрацията и свободата са съвместими, а не противоположни ценности.", заяви снощи  при откриването на официалната изложба в Брюксел, по повод 140-тата годишнина от Учредителното събрание, ноизбраният председател на Европейския парламент Давед Сасоли.
 
Сасоли посочи, че пред ЕС сега има редица предизвикателства, пред които 28-те даржави-членки трябва да се изправят заедно. По думите му, Европа може да се поучи от примера на българските държавници, създали Търновската конституция.
 
Новоизрбаният председател на ЕП припомни, че независимостта на отделните страни е важна, но всички трябвало да се борим за обща европейска независимост, като подчертта значимостта в този процес на парламента на Общността.
 
От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева благодари на домакина и припомни значимостта на първия български основен закон и извървения път до днес. 
 
След изказванията солисти от Пловдивската опера поздвариха домакините съссвои изпълнения, припомняйки защо градът под тепетата е  номиниран за европейска столица на културата.