София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

111 години българска независимост

Празникът се отбелязва с чествания в цялата страна

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отбелязваме 111 години от обявяването на българската независимост.
На днешната дата през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя.  Така, политическата и финансова зависимост, наложени ни от европейските сили чрез Берлинския договор, остават в миналото.
 
В църквата „Св. Четиридесет мъченици" в Търново княз Фердинанд прочита Манифеста за българската независимост, написан от Александър Малинов. 
Освен министър-предстедателят Малинов, върху документа подписите си полагат и останалите 7 министри от кобинета и разбира се, княз Фердинанд. Именно този доокумент дава на Фердинанд правото вече да се титулува цар.
 
Една година по-късно докуменът е поверен в ръцете на твореца Харалампи Тачев. Задачата е да му придаде освен историческа, също  и художествена стойност. 
 
Манифестът е навит в богато орнаментиран сребърен тубус, поставен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, като и до днес оригиналът се съхранява в Държавния архив и се изнася се пред публика изключително рядко.
 
Във връзка с днешния празник, тържества ще има в цялата страна, като по традиция основните такива ще се проведат в старата столица Велико Търново, превърнала се в сцена на всички събития, свързани с днешната дата.