Гледай
на живо

15 000 младежи получават билети за безплатно пътуване с влак в ЕС

От утре започва кандидатстване по DiscoverEU

От утре започва кандидатстването за DiscoverEU  -  билети за безплатно пътуване с влак в ЕС. Считано от вторник, 12 юни (13:00 българско време) до 26 юни (13:00 ч. българсковреме) български младежи могат да  кандидатстват за специален билет за обиколка в Европа.

Кандидатите трябва да бъдат на възраст 18 години на 1 юли 2018 г., да са граждани на ЕС и да са готови да пътуват през това лято. Билетът ще даде възможност на младите хора да открият своя континент в периода от юли 2018 г. до края на октомври 2018 г. DiscoverEU ще им представи по-добре многообразието на Европа, ще ми помогне да се радват на културното богатство, да намерят нови приятели и да добият представа за своята европейска идентичност. Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „DiscoverEU предлага на младите хора отлична възможност чрез пътуване лично да опознаят Европа по начин, несравним с книгите или документалните филми. Уверен съм, че този опит ще доведе до положителна промяна — за участващите млади хора и за общностите, които посещават. Утре посяваме семената, от които може би ще се родят 15 000 незабравим истории за Европа, а още много ще изникнат по-късно тази година и надявам се, още повече през следващите години.“

По тази нова инициатива на ЕС младите хора ще могат да пътуват поотделно или в група от максимум пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците може в специални случаи да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи, или по изключение самолети. Това ще гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС, също ще имат възможност да участват.

Тъй като 2018 г. е Европейската година на културното наследство, пътуващите ще имат възможност да участват в множеството прояви, организирани в цяла Европа.

С бюджет от 12 милиона евро през 2018 г., се очаква чрез DiscoverEU поне 20 000 млади хора да могат да пътуват из Европа през тази година. На всяка държава — членка на ЕС, бяха разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. Първият кръг от процеса на кандидатстване, който започва утре, ще даде възможност на поне 15 000 получатели да открият красотите на Европа. Втори кръг на кандидатстване с поне 5 000 билета ще се проведе през есента на 2018 г. Европейската комисия възнамерява да разработи инициативата и поради това тя е включена в нейното предложение за следващата програма „Еразъм“ . Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с предложението, още 1,5 милиона 18-годишни младежи се очаква да могат да пътуват между 2021 и 2027 г., подпомогнати с бюджет от 700 милиона евро.