София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

622 т боклук за горене – в ТЕЦ „Марица изток 3“ на Христо Ковачки

РИОСВ Хасково се заканва със скромна глоба от 20 хил. лв.

пропускане
5 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

На площадката на димитровградската ТЕЦ "Марица 3" на енергийния олигарх Христо Ковачки, са струпани 622 т частично балирани нееднородни отпадъци, алармира в. „Капитал“.

Според изданието отпадъците са собственост на сливенската фирма "Траш еко пак". Това е поредното място за горене на отпадъци след „Гълъбово“. Количеството бе установено при проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Хасково.

Проверката е установила, че складираните за горене отпадъци не съответстват на разрешителното за тази дейност. Затова й е предписано да ги отстрани до 15 септември. В противен случай подлежи на санкция до 20 хил. лв.

Формално компанията не е свързана с ТЕЦ "Марица 3", но практиката в централите на Ковачки е страничните дейности да се поемат от отделни дружества, пояснява "Капитал". 

Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), с което да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията й.

През 2013 г. ТЕЦ "Марица 3" подаде инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за съвместно изгаряне на битови и неопасни производствени отпадъци.

Тогава РИОСВ - Хасково реши, че проектът подлежи на задължителна ОВОС, и компанията поиска прекратяване на процедурата. Година по-късно беше подадено ново предложение - за добавяне на биомаса към горивото - РИОСВ реши, че нямало нужда от оценка.