София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адв. Петров: В Конституцията няма такова животно като независим прокурор

Според магистратът МС преиначи препоръките на Венецианската комисия

4 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Бойко Борисов не е решил нищо и това, което Министерски съвет си говориха на извънредното заседание беше, за да се имитира дейност. От тези 20 минути на заседание се слушаха 10 минути от умозаключенията на Данаил Кирилов, че това е начин за решаване на проблемите, който той така и не обясни за какво става въпрос. Той преиначи препоръките на Венецианската комисия, към която ние сме поели ангажимент до лятото на 2020г. да въведем механизъм за контрол върху главния прокурор. Това каза бившият апелативен прокурор на София адв. Иван Петров във връзка избора на нов независим прокурор, който да разследва главния, в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич". 

„Не може да се прави такава промяна с промени в НПК и в закона за съдебната власт. НПК урежда процедурата за търсене на наказателна отговорност, но не урежда кой и по какъв начин ще контролира евентуално главния прокурор. Това се урежда от Конституцията, а там няма такова животно като независим прокурор“, каза още адв. Петров.

„Венецианската комисия има особено голямо влияние върху законодателството на цялата държава. В нея са хора с огромен, международен опит, които като дадат препоръка дори големите държави се съобразяват с това“, допълни бившият апелативен прокурор.