Гледай
на живо

Адвокатите: Гешев не става за главен прокурор

Цацаров: Гешев е добър избор

Адвокатите: Гешев не става за главен прокурор Висшият адвокатски съвет се обяви срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От адвокатск... thumbnail text

Висшият адвокатски съвет се обяви срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

От адвокатския съвет искат от ВСС да прекрати настоящата и да насрочат нова процедура за избор на обвинител номер едно.
Според Висшия адвокатски съвет Гешев не притежава нужните качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност, и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло.

Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор получи масова подкрепа както в съдебните среди, така и в политическите. Той категорично беше подкрепен и от настоящия главен прокурор, който вчера заяви: „Ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, ще дам този глас и ако се налага, ще гласувам и втори път за господин Гешев. Казано по друг начин, аз считам, че това е добър избор за българската прокуратура“. Гешев е единственият кандидат за поста, след като и министерството на правосъдието в лицето на министър Данаил Кирилов отказаха да номинират друга личност.

Единствената номинация на Гешев предизвика брожения сред привържениците на партия „Демократична България“, и на Лозан Панов, който ръководи Висшия адвокатски съвет.