София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адвокатът на медиците в Либия защитава акушерката Ковачева

Съдът отхвърли поредното искане за отвод на състава и прокурора

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Обвинената в опит за убийство на новородено акушерка Емилия Ковачева се изправи пред съда с адвоката, който защитаваше медицинските ни сестри в Либия - Владимир Шейтанов. Той пое делото на Ковачева за днешното заседание, тъй като постоянният й защитник – Владислав Янев е ангажиран. Въпреки отсъствието си в залата, задочно той продължи „да се разхожда“ по нервите на съдебен състав, прокурор и ищци с поредно искане за отвод. Чрез документ Янев поиска замяна на държавния обвинител Николай Христов и магистратите, разглеждащи делото. Прокурорът обвини адвоката на Ковачева в умишлено саботиране на процеса. Защитникът на семейството на малката Никол, подкрепи Христо като допълни, че делото се отклонява от същността си, разглеждайки не предмета, а странични неща като трудовите отношения на акушерката със „Софиямед“. Тя нарече подобни действия на Янев „неморален и неетичен начин да се търси съжаление само към подсъдимата“ и го обвини, че удължава мъката на родителите на детето.
Магистратите не приеха мотивите за отвод на състава и прокурора за основателни и дадоха ход на делото с разпит на майката на малкото момиченце.
Припомняме, че Емилия Ковачева е обвинена в опит за убийство от април миналата година. Според видеозапис и държавно обвинение, акушерката е нанесла побой над новородената Никол с ръка и стъклено шише в областта на главата и тялото.