Гледай
на живо

Акция срещу шофьорите в бус лентата

Отчитат голямо закъснение на автобусите от градския транспорт заради нарушители

КАТ, съвместно с Центъра за градска мобилност в София, започват съвместна акция от началото на декември срещу нарушителите, които се движат в бус лентите.

За това са се договорили директорът на ЦГМ Христиан Петров с органите на реда. Целта на мярката е налагане на приоритет на градския транспорт. „Започнахме през лятото с кампанията „Всеки да си знае лентата“ с актьори от Младежкия театър. Тогава се брандираха автобуси, които да подсещат водачите, че трябва да уважават и пътниците в обществения транспорт. Сега с колегите от полицията ще ги подсетим, че правилата на пътя са за всички“, каза Петров.

По разписание автобусите, които се движат по бул. „България“, трябва да изминават разстоянието между пл. „Ручей“ и Центъра по хигиена за 4 минути, но ако има автомобили времето се удължава тройно. С 20 минути повече е времето от спирката на „Орлов мост“ до Окръжна болница за автобуси и тролейбуси, ако лентата на бул. „Цариградско шосе“ не е свободна.

Тези нарушения на шофьорите водя до забавянето на десетки пътници, които чакат на спирките много по-дълго или стоят затворени на едно място в обществения транспорт, коментира директорът на ЦГМ.

Глобата за автомобил в бус лента е 50 лева.