София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър Ненков: Законът не е правен за фирма "Артекс"

Никога не съм влизал в дома на Цветанов

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

За предаването "Евродикоф" на телевизия "Евроком" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков се включи в "обяснителен режим", когато Стажанта го попита в прав текст дали внесеният от него проектозакон за сроковете на строителство не е лобистки предназначен най-нече за фирмата "Артекс", нашумяла покрай "Апартаментгейт" и строежа на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец". 

"В крайна сметка видяхте, че позицията и на Столична община, и на ДНСК е, че законът не касае по никакъв начин конкретния обект", категоричен беше Ненков. 

Според него законът не е бил написан заради някоя фирма, а по настояване на общините и държавата, които не искали "инфраструктурните обекти да се бавят с години". 

Александър Ненков уточни, че този закон "няма ретроактивно действие", тъй като казусът е отпреди 12 години, и удължаването на срока не засяга дейността на фирмата "Артек с" за "конкретния обект" /б.ред. -небостъргача "Златен век"/.

В закона било записано точно обратното - че "всички започнати обекти се довършват по сегашния ред", допълни народният представител.

Вносителят на закона "Артекс", както го нарече Сашо Диков, разкри още  уточняваши детайли защо строежът на "Златен век" би трябвало да спре на фазата, в която се намира в момента.

"На какво основание са поискали удължаване на тяхното строително решение - това е писмото на Йовев, за което по-късно колегата Петя Аврамова каза, че няма стойност, защото няма как заместник-министър да тълкува закона", посочи Ненков.

"Но Вие бяхте комшия на Цветан Цветанов на "Елемаг", нали?", попита го от упор водещият на Евродикоф. 

"Да, но не съм влизал лично у тях, докато Цветанов е живял там", отговори депутатът от ГЕРБ. 

Той добави още, че "Цветанов имало как да се оправдае", за "трите си апартамента - двата стари и единия - нов", както го попита Сашо Диков, защото "вече е бил оправдан" - и то от българския съд.