София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Американците „ЗА“ мъчения на терористи

25 % определят методите за „често допустими“

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

2/3 от американците подкрепят мъченията като метод за извличане на информация от заподозрени за тероризъм, показва последното проучване на Ройтерс.
Проучването отразява настроенията по темата след терористично нападение в градчето Сан Бернардино от края на миналата година, когато 14 души се разделиха с живота си, както и след кървавите атентати в Брюксел от миналата седмица. Запитването е проведено в онлайн формат, като основният въпрос е бил дали изтезанията могат да бъдат оправдани, ако се използват за добиване на информация, свързана с терористични заплахи. Около 25% са определили жестокия метод като "често допустим" , 38% го намират за "понякога допустим", като единствено 15% са на мнение, че подобно варварство не трябва да бъде прилагано никога.
Нагласите на американците са сходни с нивата на страни като Нигерия, където военни нападения над населението са почти ежедневие.