Гледай
на живо

Бедствено положение в Смолян и Чепеларе

118 сигнала за наводнения и прозшествия през деня

От началото на деня до 18:00 часа днес служителите на  "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 118 сигнала за произшествия, от които 11 пожара и 106 спасителни дейности. Към момента звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 14 произшествия. Няма данни за застрашени хора и населени места, съобщиха от МВР.

Постъпилите сигнали са предимно за територията на Столична община  и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета.

Над 113 литра на квадратен метър се изсипаха над Смолянско в последното денонощие. Бедствено положение беше обявено в общините Смолян и Чепеларе. Няма данни за бедстващи хора.

Получени са 30 сигнала за наводнения и локални опасности от наводнения. Отработени са 26 сигнала  - отводняване на наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и изграждане на диги. Повечето от сигналите са били концентрирани около речното корито на река Черна, която преля поради обилния дъжд. Изградени са  диги в кв. Устово - Промишлена зона, ул. "Георги Раковски, ул. "Тракия", ул. "Родопи", ул. "Димитър Македонски", ул. "Хан Аспарух" .

За няколко часа свлачище спря напълно движението по главния път Смолян-Чепеларе. Към момента обстановката в Смолян вече се нормализира.

Обстановката в община Чепеларе остава усложнена. По-рано през деня река Чая излезе от коритото си и заля участък в района на пожарната, както и път в града. Бяха предприети спешни мерки за изграждане на диги на критичните места. Благодарение на бързата реакция е предотвратена опасността реката да застраши детска градина. Пътят за село Забърдо е затворен, а по този за село Зорница има свлачища, като част от пътното платно е отворена, за да може да се осигури придвижването. Петров изрази надежда, че обстановката и в Чепеларе ще се нормализира.

До 18 часа екипите на ПБЗН са  извършили отводнителни дейности по 49 сигнала в Пловдив за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради и паднали дървета.

В Пазарджик са постъпили  30 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура. Екипите на ПБЗН са отработили 26 сигнала за произшествия  - сред отводнени обществени сгради са МБАЛ "Пазарджик" и Болница "Ескулап".

Към момента в Бургас са получени над 35 сигнала за наводнение улици, паркинги. Екипи на пожарната служба работят по отводняването им.