София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедствено положение в Смолянско заради бурен вятър

Десетки села в страната са без ток

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бедствено положение е обявено от днес сутринта на територията на цялата Смолянска община заради ураганни ветрове. Пистите и лифтовете в Пампорово не работят.

Бурният вятър е изкоренил множество дървета, които са прекъснали електрозахранването в редица селища в областта. Необходимо е провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В момента заседава Кризисният щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, който се оглавява от зам.-кмета на Смолян инж.Мариана Цекова.

Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево.

Заради бурния вятър е затворен и ски курортът Банско.

Затворен е и пътят Добрич – Варна поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. Движението е пренасочено по обходен маршрут през град Балчик и курорта Албена.

В Добричката община 44 населени места са без електрически ток, съобщи секретарят на общината Соня Георгиева.  

Пет селища в Разградско са без ток, а заради бурния вятър далекопроводите се изключват. На тъмно са и няколко село в Габровско, както и две села в Кюстендилска област.

Карлово също е пред обявяване на бедствено положение, съобщи кметът на града Емил Кабаиванов.