София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЕЗ КОНСЕНСУС МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И КРЕДИТОРИТЕ

11-ЧАСОВИ ПРЕГОВОРИ НЕ ДОВЕДОХА ДО УСПЕХ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Поредните преговори между гръцки министри и кредитори завършиха без успех, след като новите икономически предложения от Атина бяха отхвърлени. Това се случи в неделя вечер след 11-часови разговори между страните.

Последните събития говорят, че постигането на съгласие ще бъде много трудно и вероятно Атина няма да успее да осигури сумата от 7,2 млрд. евро, за да избегне фалит, включително и плащането от 1,5 млрд., което трябва да бъде внесено към Международния валутен фонд само след две седмици.
Гръцки представители, сред които Никос Папас и Алексис Ципрас, напуснаха Европейската комисия 45 минути след началото на срещата, която беше наречена „последен опит“ от официални лица, присъствали на преговорите.
Говорител на комисията съобщи, че пропастта между двете страни остава непреодолима, и времето за постигане на съгласие преди срещата на финансови министри от Еврозоната в четвъртък, вече изтича.
Говорител съобщи, че въпреки прогресът, които е бил постигнат на срещата, преговорите са били неуспешни. Той допълни, че на тази база, по-нататъшни дискусии ще трябва да се проведат в еврогрупата.
Именно тази предстояща среща между членове на групата е смятана от много власти за последния шанс на Атина да уговори сделка и да се съгласи на икономически реформи. Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар изрази мнение след срещата, че надеждно споразумение ще изисква трудни решения от всички страни. Той отбеляза, че ако ДДС реформи и нови съкращения на пенсиите не бъдат осъществени от управляващата партия СИРИЗА, Гърция няма да може да постигне стабилен растеж и дългът ще стане още по-тежък. Наред с това Бланшар признава, че гръцките избиратели са отхвърлили някои от изискваните реформи, като са издигнали СИРИЗА на власт. Попитан на излизане от срещата с дали провалът на разговорите е лош знак, Никос Папас отвърнал, че времето ще покаже. Без подкрепата на кредиторите – Комисията, Международния Валутен Фонд и Европейската централна банка, изгледите за мирен изход в четвъртък са малко вероятни. Възможно е преговарящите от еврозоната да прибегнат до тактиката „това или нищо“, която използваха на среща на еврогрупата в Кипър преди 2 години.