София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Безработицата намалява-твърди националната статистика

Ръст на инфлацията

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Безработицата у нас намалява. За периода април-юли юли 2018-та година дялът на незаетите с трудова дейност пълнолетни българи в страната е с 0.8% по-нисък, отколкото е бил през юли 2017-та. Това означава, че към момента хората без работа са 5,5%. Данните са на Нациионалния статистически институт 0 според тях по-често и по-успешно работа си намират жените.
 
Животът обаче е поскъпнал спрямо миналото лято - Статистиката сочи, че  това поскъпване е точно с 3,6%. Ето как това се е отразило на цените на стоките и услугите:
 
При хранителни продукти и безалкохолни напитки има увеличение с 0.1%.  Най-голямо е поскъпването  при  зелето с  23.1%, картофите  с 10%, яйцата  с 6%. Сладоледът е по-скъп с 8.2% , а една от най-честите покупки, особено през топлите месеци – минералната вода е поскъпнала с близо 2 процента.
 
По-недостъпни за потребителите се оказват и цигарите и алкохола, които струват с 0,6% повече. Облеклото и обувките са поевтинели с 2.8%.
С 1,3% повече плащаме  за наеми, сметки за битови нужди като ток, газ, вода и други. Обзавеждането за дома и уредите обичайно също поскъпват, в случая с 0.8%. За топлинната енергия  плащаме със 7,6% повече.
 
Екскурзията това лято също се оказва по-скъпа, в сравнение с миналото. С 13.3% са поскъпнали  туристическите пакети, почти с толкова (13.2%) по-високи са  и цените на международните полети. Близо 20% пък повече плащаме за нощувка в курорт.
 
Най-масовият бензин  А95Н поевтинява с 0.1%, а А98 поскъпва пак с толкова, показват още данните.