София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Битката за ЕК: Какво казаха претендентите за поста на Юнкер

Манфред Вебер е смятан за фаворит

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатите за председателския пост в Европейската комисия снощи проведоха дебат по въпросите за миграцията, икономиката, опазването на околната среда, данъците и международните отношения. Той бе част от процеса с т. нар. Водещ кандидат в който претендентите за поста се предлагат от групите в Европейския парламент. Този метод бе изпробван за пръв път при избора на Жан-Клод Юнкер през 2014 г. и целта му е назначаването на председателя да бъде по-демократично. Не всички държави членки обаче са съгласни с процеса на "водещия кандидат".

Германецът Вебер ръководи групата на ЕНП в европарламента и е змятан за фаворит за поста. По време на дебата той обеща да назначи комисар, който да съблюдава отношенията с Африка, като по този начин помогне за контрола на миграцията към Европа.

Франс Тимерманс подкрепи предложението големите дружества да плащат повече данъци, въвеждането навсякъде в ЕС на минимална работна заплата, върховенство на закона във всяка страна, защита на жените. По неговите думи опазването на природата следва да бъде сред водещите задачи пред еврокомисията.

Вестагер от Дания в момента е еврокомисар за конкуренцията. Тя е част от екипа водещи кандидати на АЛДЕ, сред които е и координаторът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстад. По време на дебата тя призна, че Комисията е отчуждила избирателите.

Ска Келер за втори път тя се кандидатира за поста. В дебата Келер поиска бъдещите споразумения да включват по-добра защита за човешките права. Зелените имат и още един кандидат за поста – холандеца Бас Ейкхаут.

Куе от Испания заяви, че единството на ЕС е в риск заради политиките за икономии, налагани в Южна Европа. Друг кандидат на левицата за високопоставената позиция е Виолета Томич, член на словенския парламент.

Захрадил, който е евродепутат от Чехия, цитира социологически проучвания от страната си, според които 90% от гражданите искат да останат в ЕС, но 70% не искат да се присъединят към еврозоната. "Това е ясен пример, че хората харесват ЕС, но не харесват всичко, което идва от него", подчерта Захрадил.