София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бивш банкер е новият президент на Литва

Независимият кандидат Гитанас Науседа обеща да подобри отношенията с Москва

5 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Икономистът Гитанас Науседа печели на втория тур от изборите за президент на Литва. На проведения през изминалата неделя вот независимият кандидат е получил 65,86% от гласовете на избирателите, информира ЦИК във Вилнюс. 

Гитанас Науседа е бившият член на управителния съвет на Банката на Литва. Преди това е работил в частни структури в банковия сектор на страната.

Официално той не е свързан с нито една политическа партия. Извънсистемният политик е привърженик на свободния пазар и либералния модел в икономиката.

Надпреварата е водил с бившия министър на финансите и депута на Сейма на Литва Ингрида Шимоните. Тя е кандидат на консервативната партия „Съюз Отечество – Христианските демократи“ (СОХД). Дамата е получила едва 32,86%.

Партията СОХД е застанала зад досегашния литовски държавен глава Даля Грибаускайте, известна с подкрепата си към Украйна и поканата към контингент на НАТО в страната.

Традиционно за балтийските столици, и във Вилнюс е важен факторът на Русия като най-голям съсед. Гитанас Науседа обаче обеща да промени реториката си по отношение на Москва.