София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бившият кмет на Перник: Това не е първият режим на вода в града

Водопресносната мрежа е строена в средата на миналия век

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Състоянието на водопресносната мрежа е строена в средата на миналия век. Върху това особено влияние е оказало и земетресението от 2012 година. Тогава принципал на проекта по изграждането, 2012 година, е общината. Това информира бившият кмет на Перник Вяра Церовска във връзка с водния режим в града, който остави без вода домакинства, болници и институции за 14 часа в денонощието. 

Церовска информира, че по време на нейния мандат е направено проектиране новия водопреносен цикъл.

Тя коментира, че от 22 септември на практика е била в отпуска и затова не е реагирала по-рано на писмото, което е дошло на 10 октомври. Настоящият кмет е издал само уведомление за режим на водата, не е направил нищо повече, допълни Церовска. 

На 5 април има издаване на заповед за забрана на ползване на питейна вода за други цели. Има множество проверки и глоби, наложени по този въпрос.

Никой не може да е сигурен какво се е случило през последните месеци, но всеки може да провери, заяви Церовска. 

Август и септември бяха период, в който авариите бяха безкрайно много, информира бившият кмет, като обясни, че  поради тях и поради сушата се е считало, че прекъсванията ще доведат до още повече аварии.

Кой налага водния режим. Водният режим не се налага от кмета, каза Церовска. 

Аз съм направила твърде много в Перник да има много по-добро водоснабдяване. Лично с моето участие е направен проекта за водоснабдяване, коментира още тя.